Grönt te
Grönt te är känt för sin rena smak, vackra färg och goda egenskaper. Grönt te har både en lugnande och uppiggande effekt på oss. Hos Nordic Tea kan du hitta många varianter som alla ger helt unika smakupplevelser. Njut av det som en del av en lugn morgon, under din paus eller efter en måltid. Det sägs att grönt te har många positiva egenskaper för kroppen, men det är bättre att själv dyka ner i forskningsresultaten. Längre ner på sidan kan du ta reda på mer om vårt utbud som erbjuder massor av ekologiskt grönt te.
Du hittar även ett stort ekologiskt utbud på denna sida - klicka på 'Ekologiskt' under filter och se vårt ekologiska sortiment.
Hur görs grönt te?
Grönt te, precis som svart te, görs av bladen från teträden Camelia Sinensis och Camelia Assamica, eller av hybrider av dessa två.
Kort efter plockningen sprids tebladen ut på mattor i ett slags växthus, där de ligger i solljuset och jäser. Temperaturen i tebladen stiger under några timmar till runt 60-65 ̊C, för att sedan plötsligt sjunka till temperaturen utanför. Under denna process fermenteras bladen 16-30%.
Bryggtid, temperatur och dosering vid bryggning av grönt te
Beroende på sort och typ av grönt te kan det finnas olika bryggtemperaturer och blötningstider. Alla våra teer kommer med specifika instruktioner om hur man brygger dem. Vanligtvis bör gröna teer bryggas vid cirka 75-85 grader. Om vattnet blir för varmt kommer ditt gröna te att smaka bittert, och de spännande smaknyanserna i teet tvättas bort.
Bröpningstiden är också viktig att komma ihåg när man brygger grönt te. Tumregeln här är att teet inte får dra i mycket mer än 2 minuter – och aldrig mer än 3 minuter pr. kopp! För lång bryggtid gör teet bittert.
Slutligen påverkar doseringen även smaken. Vi rekommenderar max 2 gram te per kopp, eftersom större doser också kan göra teet bittert.
Har du testat matcha – ett pulveriserat grönt te?
Du kan också få den populära matcha te , som är japanskt grönt te i pulverform. Matcha är rik på antioxidanter och näringsämnen. Kort sagt är det hela teblad som odlas i skuggan, ångas, torkas och sedan pudras.
Resultatet är matcha-te: Ett finmalt pulver i en skarp ljusgrön färg som du tillsätter direkt i vattnet istället för att låta tebladen dra i vatten. Det betyder att du dricker själva tebladen – och det är också en av anledningarna till att matcha-te är den hälsosammaste teformen.
Är grönt te hälsosamt?
Det är viktigt att understryka att det inte finns några evidensbaserade studier som med säkerhet kan peka på att grönt te definitivt är hälsofrämjande. Grönt te kan både drickas och tas som kosttillskott och är i många sammanhang förknippat med positiva hälsoeffekter, som att reglera kroppstemperatur och blodsocker, främja matsmältningen och förbättra mentala processer.
Forskning tyder på att aminosyran L-theanin, som finns i te, förmodligen har en lugnande effekt på oss. Grönt te, som även innehåller koffein, kan därför samtidigt ha en uppiggande och lugnande effekt på oss.
Finns det koffein i grönt te?
Är det där. Och en kopp innehåller i genomsnitt 27 mg. koffein – det är dock stor skillnad från kopp till kopp. Även om innehållet är lägre än kaffe kommer du ändå att uppleva en uppiggande effekt på hjärnan. Samtidigt behövs mycket stora mängder te innan du kommer att uppleva biverkningar som inre kaos.