Kaffe
Ah, kaffe. Den underbara drycken som väcker dina sinnen och ger dig förnyad energi – oavsett hur tidigt det är eller hur trött du känner dig. Kaffes rika, djupa och runda smak är älskad över hela världen, och många kan inte föreställa sig en morgon utan de gyllene, djupa dropparna.
Hos Nordic Tea hittar du alltid ett noggrant sammansatt urval av högkvalitativt kaffe. Köp dina kaffebönor online här i butiken eller i vår fysiska butik i Hillerød – oavsett så får du garanterat smaknyanser utöver det vanliga.
Kaffets rika historia
Förutom att ge dig energi under dygnets första timmar och ha en oemotståndlig rik smak, har kaffe också en rik historia som sträcker sig över flera tusen år, världens mångfaldiga kulturella seder och många geografiska utvecklingar. Berättelsen sägs börja med en getherde i Etiopien runt år 500.
Kaffe lär ha upptäckts av en getherde vid namn Kaldi, som bodde i Etiopien runt år 500. En dag märkte Kaldi att hans getter hade extra energi efter att ha ätit några röda bär från en viss buske. Kaldi blev nyfiken på varför dessa bär gjorde hans getter så energiska, så han bestämde sig för att plocka några av de mystiska bären.
Kaldi kom med bären till en munk och berättade om sina getter som plötsligt hoppade runt som ungar. Munken tyckte att de skulle prova bären själva. De hällde kokande vatten över bären och smakade på drycken. Till deras stora förvåning var drinken så uppfriskande att munkarna kunde hålla sig vakna för sina böner i timmar. Snart spred sig ryktet om drycken i hela landet, och klostret blev känt som "det vakna klostret".
Alla som hörde talas om dryckens uppiggande effekter var tvungna att prova den. Bären gick från kloster till kloster och utanför Etiopiens gränser. Via handelsvägar nådde kaffe Arabien, där det blev känt som "qahwa". Det var bara en tidsfråga innan kaffets popularitet växte och spred sig till resten av världen.
Kaffebönornas resa
Idag odlas och tillagas kaffe naturligt annorlunda än i klostret år 500 i Etiopien. Bönorna odlas i många länder över en sträcka som kallas kaffebältet. Kaffebältet sträcker sig hela vägen från Mexikos högland till Sumatra i Indonesien. De flesta kaffebönor som säljs idag kommer dock från Syd- och Centralamerika. Kaffebönor odlas så brett idag att det inte bara finns en metod att odla kaffe – utan den mest utbredda metoden kallas torrodling.
Kaffebönornas resa börjar på kaffebuskarna under den soliga himlen i söder. Solens bakvärme mognar kaffebären tills de är runda, röda och redo för den stora skörden. När bären skördats får de torka på stora torkplatser.
Kaffebönderna vänder bären med stora skrapor flera gånger om dagen för att säkerställa att bären torkar jämnt. Här ligger bären och torkar i solens hetta i veckor, tills de spricker i heden, och själva bären så småningom torkar upp helt och försvinner. Nu är det bara bönorna kvar – och kaffet är klart för jäsning. Nu är kaffeböndernas arbete klart, och bönorna är redo att transporteras till kafferosterier runt om i världen.
Några av de allra bästa bönorna landar i Strandvejsristeriet , som är Mille och Peters kaffeoas i Helsingör. Mille och Peter har en passion för högkvalitativt ekologiskt kaffe och de rostar kaffet varsamt i kaféet i Helsingör.
Om du bara är ute efter ekologiskt kaffe kan vi varmt rekommendera kaffesortimentet från ett annat Zeelands företag; Bara Kaffe från Roskilde . Just Coffee importerar råkaffe som köps in enligt hållbara principer och dessutom alltid är ekologiskt certifierat.
Köp kaffe online hos Nordic Tea
Genom att köpa ekologiskt kaffe online hos Nordic Tea säkerställer du en bra kaffeupplevelse varje gång. Se utbudet av kaffe hos Nordic Tea - som alltid får du fri frakt vid köp över 530 kr.