Tebrygning – tips til den perfekte kop te

Tebryggning - tips för den perfekta koppen te

Att brygga en perfekt kopp te kan till en början låta som ett enkelt projekt, men ofta slutar teet med att bli dåligt. Speciellt när det kommer till grönt te, som kan sluta beskt om det inte bryggs på rätt sätt. Men det finns ingen anledning att oroa sig, eftersom att brygga te "bara" kräver lite uppmärksamhet på detaljer. I den här guiden har vi samlat de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du brygger te – inklusive vattenkvalitet, vattentemperatur, vattenmängd, tekvantitet, tekvalitet och bryggtid.

Hur brygger man den perfekta koppen te?

Vattenkvaliteten spelar en avgörande roll vid bryggning av te. Eftersom vatten utgör majoriteten av en kopp te är det viktigt att använda vatten utan klor och med låg mineralhalt, men inte för lågt, eftersom det kan göra ditt te smaklöst. Har du hårt vatten i din kran, vilket till exempel är fallet i östra Danmark, kan du använda ett filter eller källvatten.

Vattentemperaturen är också viktig när man brygger te, eftersom det är nödvändigt att extrahera teets arom och fytokemikalier. Temperaturen varierar beroende på vilken typ av te du brygger. Till exempel bör grönt te bryggas vid 70-80°C, vitt te vid 85-90°C, gult te vid 70-80°C, oolongte vid 95°C och svart te vid 95-100°C. För att bestämma temperaturen på vattnet kan du observera bubblorna i vattnet.

Förhållandet mellan vatten och te är alfa och omega när man brygger te. Använd ca. 2 gram te till 200 ml vatten, inte teblad, utan lösa blad. På Nordic Tea har vi etiketter på alla påsar med löst te som lämnar butiken. På den här etiketten skriver vi alltid grader, rittid och kvantitet, så oroa dig inte – vi finns här för dig.

Läs mer om olika sorters te här .

På vilka sätt kan te bryggas?

Det finns olika bryggmetoder, inklusive den västerländska metoden. Den västerländska metoden går ut på att man använder mycket vatten och lite te, och teet får dra under längre tid. Denna metod passar dig som dricker stora mängder te eller de som föredrar "vanliga" teer som Earl Grey, English Breakfast eller Darjeeling , som finns i högkvalitativa, lösa, hela och färska blad.

Använder du mjölk i ditt te och ev socker, då rekommenderar vi de småbladiga och starka teerna, så att du fortfarande kan smaka på teets toner genom mjölk och ev. socker. Om du vill att teet ska smaka starkt genom större mängder mjölk rekommenderar vi att du provar att låta ditt te dra 1-2 minuter längre än normalt rekommenderat.

Njut av din bryggning

Genom att beakta variabler som vattenkvalitet, vattentemperatur, vattenmängd, temängd och kvalitet samt bryggtid är du nu väl förberedd för att brygga den perfekta koppen te. Kom ihåg att skönheten med te ligger i dess mångsidighet, så du är välkommen att experimentera och hitta den perfekta koppen te för dina smaklökar.