Te eller the: Stavemåden, der stadig skaber forvirring

Te eller the: Stavningen som fortfarande orsakar förvirring

Te eller the - vad är den korrekta stavningen? Frågan har varit föremål för diskussion i många danska hem, och även om den officiella stavningen i Danmark är den utan h, stöter man ändå på stavningen med h då och då.

Kallas det te eller te?

Historien bakom stavningarna går tillbaka till 1600-talet, då ordet te först dök upp på det danska språket. Den danska stavningen härleddes då från det holländska ordet dig, och den korrekta stavningen var den eller du. Det dröjde dock inte länge innan stavningen 'the' ersattes med 'te'.

1872 utkom den första danska stavningsordboken och sedan dess har den officiella stavningen varit utan h. Men även om den officiella stavningen fastställdes 1872 är det fortfarande inte ovanligt att se stavningen med h.

Var kommer ordet "te" ifrån?

Men var kommer ordet te ifrån? Ordet har sitt ursprung i Kina för flera tusen år sedan, och de flesta av världens stavningar kan spåras tillbaka till två av Kinas stavningar för te – te och cha. Cha-stavningen kommer från mandarin och är den mest använda stavningen i Kina, medan Te-stavningen kommer från den kinesiska Amoy-dialekten som talas i Fujian-provinsen.

Vilken stavning som används i olika länder brukar säga något om vilken region i Kina landet har handlat med. Portugal var det första landet i Europa som handlade te med kineserna och de handlade med kantonesisktalande Macao, varför te i Portugal kallas cha. Alla kolonier som Portugal hade kallar också tea cha.

Idag är te en populär dryck över hela världen, och det är fortfarande en del av den danska kulturen. Även om den officiella stavningen är utan h, kommer stavningen med h:et att fortsätta att användas i vissa sammanhang. Detta visar att det danska språket fortfarande utvecklas och att det är en levande del av vår kultur. Personligen föredrar vi stavningsteet – men hur är det med dig?