Vanliga frågor om te

FAQ - få svar på alla dina frågor om te

Har du också undrat vad gubbvatten är? Eller hur mycket koffein är det egentligen i de olika tesorterna? Kanske älskar du att njuta av ett matcha-te på kaféerna, men vill också kunna njuta av det hemma? Du får svar på allt ditt hjärta önskar inom tevärlden – och mer i detta inlägg.

Vad vill du veta?

Klicka på frågan du vill ha svar på – så kommer svaret att vecklas ut.

Här är vi experter! För att säkerställa den bästa smaken i teet är det viktigt att vara uppmärksam på vattnets kvalitet. Syret i vattnet spelar en avgörande roll för att frigöra smaker och aromer från teet. Detta är särskilt viktigt när det kommer till grönt te!

Grönt te är den enda tesort som inte genomgår en jäsningsprocess, och därför är det viktigt att behålla tillräckligt med syre i vattnet under bryggningen. När vatten kokas tappar det syre, speciellt vid den kokpunkt där bubblorna bildas. Därför rekommenderar vi att du kokar vattnet till en temperatur på 70-80 grader för grönt te. Om vattnet värms upp till mer än 80 grader förlorar det sin friskhet och blir platt – eller som kineserna kallar det: gubbvatten.

Om du letar efter en mer omfattande guide som går in i minsta detalj har vi skapat en guide för hur du brygger det perfekta teet.

Ja, det är en fråga som vi ofta får. Te är allmänt erkänt som en hälsosam dryck på grund av dess innehåll av antioxidanter och bioaktiva föreningar. Men olika tesorter har olika hälsofördelar.

För att förvara ditt te på bästa sätt och bevara dess fräschör och smak, rekommenderas att följa dessa riktlinjer:

 • Förvara i en lufttät behållare: Använd en lufttät behållare, som en plåtburk, en glasbehållare med tättslutande lock eller en speciell tebehållare. Det förhindrar att luft, fukt och lukter kommer in och påverkar smaken på ditt te.
 • Håll det borta från ljus: Förvara ditt te i en mörk behållare eller förvara det i ett mörkt skåp eller låda. Ljus kan bryta ner teets antioxidanter och påverka smaken.
 • Var försiktig med värme: Undvik att förvara ditt te nära värmekällor eller i områden med hög temperatur, eftersom värmen kan påverka teets smak och kvalitet.
 • Håll det borta från starka lukter: Te tenderar att absorbera lukter, så håll det borta från starkt luktande livsmedel eller kryddor. Det hjälper till att bevara teets egen unika arom.

Genom att följa våra riktlinjer kan du förlänga teets hållbarhet och bevara dess smak och kvalitet så länge som möjligt.

Mängden te som ska användas för en kopp kan variera beroende på önskad styrka och personliga preferenser. Som en allmän riktlinje kan du använda 2-3 gram löst te per kopp, vilket motsvarar ca 1 tsk. Om du föredrar en starkare smak kan du tillsätta lite mer te, och om du föredrar en mildare smak kan du använda lite mindre.

Om du vill göra en kanna te behöver du vanligtvis använda 1 matsked från en måttsked pr. kopp. Du kan också göra grytan efter mått genom att täcka botten av grytan med ett lager teblad.

Mängden koffein i te kan variera beroende på tesort och bryggningsmetod. Generellt sett innehåller te lägre mängder koffein än kaffe, men vi har gjort en liten översikt med uppskattningar av koffeinhalten i våra tesorter:

 • Svart te: ca. 40-70 mg. koffein per kopp (240 ml)
 • Grönt te: ca. 25-35 mg. koffein per kopp (240 ml)
 • Oolong te: ca. 35-50 mg. koffein per kopp (240 ml)
  Vitt te: ca. 15-30 mg. koffein per kopp (240 ml)
  Örtte: innehåller vanligtvis inget koffein eller endast sporadiska mängder koffein.

När det gäller gravida och ammande kvinnor rekommenderas att begränsa koffeinintaget. Ett måttligt intag av koffein, upp till 200 mg. per dag, anses säkert under graviditet och amning.

Vill du veta mer om de olika tesorterna? Oroa dig inte, vi har gjort ett helt inlägg om det i teets universum och vad de olika teerna gör för dig och din kropp här .

Följ dessa steg för att göra traditionelltmatcha-te :

 • Varmvatten: Värm färskt källvatten eller filtrerat vatten till cirka 70-80°C. Använd inte kokande vatten eftersom det kan bränna dina teblad och påverka smaken.
 • Förbered matcha: I en matcha skål eller djup kopp, placera 1-2 teskedar matcha pulver (beroende på din preferens för styrka) med antingen en tesked eller en matcha sked.
 • Tillsätt vatten: Häll en liten mängd hett vatten i skålen över matchapulvret.
 • Vispa matchan: Använd en matchavisp , även känd som en chaser, för att vispa ihop matchan och vattnet i snabba, stadiga rörelser i en M-form eller cirkulär rörelse. Fortsätt vispa tills matchan är upplöst och ett lager skum bildas ovanpå.
 • Avsluta teet: Tillsätt mer varmt vatten i skålen för att uppnå önskad mängd matcha-te. Traditionellt fyller du skålen till cirka ⅓ till ½ av dess kapacitet, men du kan anpassa mängden efter din smak.
 • Servera matcha: När matcha-teet är klart kan du servera det direkt från matchaskålen med hjälp av ett matchaskydd eller hälla upp teet i en kopp.

Angående matchavispen är det inte strikt nödvändigt, men det rekommenderas för att uppnå bästa konsistens och skumning. Matchavispen har speciella fina tänder som hjälper till att blanda matchapulvret effektivt med vattnet och skapa det karakteristiska skummet. Har du ingen matchavisp kan du prova med vanlig visp, visp eller mjölkskummare för att få acceptabel skumning.

Vi måste dock poängtera att det traditionella matcha-teet ger en speciell smakupplevelse och ceremoniell estetik som alla borde prova.

Som tedrickare är vi inte tokiga i terestriktioner, men det skadar inte att dricka en måttlig mängd te om dagen. Däremot kan överdriven konsumtion av te, särskilt te med hög koffeinhalt, ha vissa oönskade effekter.

Te innehåller koffein, som är ett naturligt stimulerande medel. Att dricka stora mängder koffeinhaltigt te kan orsaka biverkningar som sömnlöshet, rastlöshet, hjärtklappning, irritabilitet, matsmältningsproblem och ökad urinproduktion. Om du följer en hälsosam och varierad kost kan du säkert konsumera ca. 400 mg koffein per dag – utan att det är skadligt för dig.

Vi hoppas att du hittade de te-svar du letade efter! Skulle du stå kvar med obesvarade frågor hör vi mer än gärna från dig - antingen på tel 70 27 03 77 eller på vår e-post info@nordic-tea.dk .