10 teer til teelskeren

10 sorters te för teälskaren

Det finns otaliga olika typer av te på marknaden, alla med sin egen unika smak och arom. Det kan vara svårt att hitta huvud och svans i alla olika teer och om du är en riktig teälskare som gillar att utforska de många olika smakerna och tetyperna som finns kan du gärna läsa med här. På Nordic Tea har vi skapat en omfattande översikt över 10 sorters te som varje teälskare borde prova.

Svart, vit och grön och oolong – 4 sidor av samma fodral

Vi tycker att det är lämpligt att öppna bollen genom att presentera de fyra huvudkategorierna av te: svarta teer, vita teer, gröna teer och det mellanjästa Oolong-teet. Dessa fyra teer kommer alla från tebusken Camellia sinensis, men de skiljer sig från varandra när det gäller produktion, mer känd som fermentering.

Grönt te

Grönt te är ett av de mest populära teerna på marknaden. Den har en mild och fräsch smak och är känd för sina hälsofördelar. Grönt te innehåller ett antal antioxidanter som kan bidra till att minska risken för en rad sjukdomar som hjärtsjukdomar och cancer. Grönt te innehåller även en rad mineraler, såsom kalium, kalcium och magnesium, som alla är viktiga för kroppens funktioner.

Svart te

Svart te är ett av de mest använda teerna på marknaden. Den har en stark och fyllig smak och är särskilt känd för sin robusthet. Svart te innehåller, liksom grönt te, även ett antal antioxidanter, vilket kan bidra till att minska risken för en rad sjukdomar. Dessutom innehåller svart te även mineralerna kalium, kalcium och magnesium.

vitt te

Vitt te är också ett populärt val för många när de behöver något varmt att dricka. Detta te är särskilt känt för sin söta smak och lätthet. Vitt te innehåller även ett antal antioxidanter, som kan bidra till att minska risken för en rad sjukdomar, samt mineralerna kalium, kalcium och magnesium.

Oolongte

Oolong-te , även känt som wulong-te, kommer från Kina och Taiwan. Denna typ av te skiljer sig från andra teer då det är halvjäst vilket ger det en unik smak och arom. Oolong te har en djupare och mer komplex smak än grönt te, men det är mindre starkt än svart te. Den är också känd för att ha en delikat sötma och fruktig arom.

Detta te är också känt för sina hälsofördelar, inklusive viktminskning, förbättrad tandhygien och minskad risk för cancer och hjärtsjukdomar.

Många teer som faktiskt inte är te?

I Danmark kallar vi många andra varma drycker för te, men i princip är det bara te om det kommer från teplantan, Camellia sinensis. Nedan kan du läsa lite om drycken som vi i Danmark också gärna kallar te.

Rooibos te

Rooibosteet görs av bladen från Rooibosbusken, som växer i Sydafrika. Med tiden har den blivit populär i andra delar av världen på grund av dess söta, rökiga och milda smak samt dess många hälsofördelar.

Rooiboste är rikt på antioxidanterna nothofagin och aspalathin, som sägs hjälpa till att minska inflammation och stress. Den innehåller också fytokomplex som också sägs hjälpa till att sänka blodtrycket och förbättra matsmältningen.

Roobios översätts direkt till "röd buske" på afrikaans. Namnet kommer från den röda färgen som bladen får när de jäser. Rooiboste är naturligt koffeinfritt, vilket gör det till ett bra alternativ för dem som inte tål koffein eller som vill undvika det. Den kan avnjutas både kall eller varm, och det är ofta tillsatta smakämnen som hallon, citron eller vanilj.

Matcha te

Matcha te är ett grönt te som är pudrat och blandat med varmt vatten. Matcha-teet kommer från Japan och är känt för sin unika gröna färg och starka smak. Teet innehåller en hög koncentration av antioxidanter, såsom katekiner och EGCG, vilket kan bidra till att minska risken för en rad sjukdomar. Dessutom innehåller Matcha te även mineralerna kalium, kalcium och magnesium.

Chai-te

Chai-teet kommer från Indien. De flesta känner till detta te för dess kryddiga smak, vilket teet har då det innehåller en mängd olika kryddor, inklusive kanel, ingefära och kardemumma. Precis som de andra typerna av te innehåller chai-teet även ett antal antioxidanter samt mineralerna kalium, kalcium och magnesium.

Mate te

Maté te kommer från Argentina och är en ört som innehåller stora mängder koffein – nästan 4 gånger så mycket koffein som vanligt te.

Örtte

Hibiskuste är ett av de populära örtteerna , men det finns ett hav av örter som alla har hälsosamma och goda effekter.

Hibiscus te är gjord av torkade blommor från hibiskusbusken. Populär i många delar av världen, särskilt i tropiska och subtropiska regioner, finns den i många olika smaker, inklusive fruktsmaker som hallon, jordgubbar och ananas. Detta te har en sötsyrlig smak och en djupröd färg. Dessutom är det ofta tillsatt socker eller honung för att göra den sötare.

Hibiskuste innehåller också höga halter av antioxidanten C-vitamin, samt en mängd olika flavonoider och fytokomplex som kan hjälpa till att stödja en hälsosam kroppsfunktion. Det kan ha en positiv effekt på blodtrycket och kolesterolbalansen och har använts som ett naturligt botemedel för att lindra feber, huvudvärk och matsmältningsproblem.

Upplev te från hela världen på Nordic Tea

Hos Nordic Tea har du möjlighet att uppleva te från hela världen med vårt stora utbud av olika teer. Du kan välja mellan en mängd olika teer, inklusive grönt te, svart te, oolong-te, vitt te – oavsett om du är en erfaren teälskare eller bara njuter av en kopp då och då, så hittar du något som passar dina preferenser på Nordic Tea. Hitta ditt nya favoritte hos Nordic Tea.