Teens historie

Tonåringens berättelse

Nordic Tea älskar vi te , och med över 270 sorters te på hyllorna njuter vi av att omges av te från hela världen varje dag. Om du delar vår entusiasm för den aromatiska drycken har du förmodligen alltid fyllt på i hyllorna hemma. Men undrar du någonsin var teet kommer ifrån och hur dess popularitet spred sig från Kina till resten av världen? Om så är fallet hittar du svaret i den här artikeln.

Var kommer teet ifrån?

Teet kommer från busken Camellia sinensis – även känd som teplantan. Denna buske växer naturligt i Sydostasien, främst i Kina, Indien, Sri Lanka och andra närliggande länder. Bladen på Camellia sinensis buske är ovala och mörkgröna med en blank yta. Busken ger även små vita blommor som har en söt doft. Det finns två primära underarter av busken Camellia sinensis, känd som Camellia sinensis var. sinensis och Camellia sinensis var. assamiska. Sorterna skiljer sig åt i storlek och form på bladen, men båda kan användas för att producera te.

Teindustrin använder vanligtvis bara de två översta bladen och knopparna av Camellia sinensis-buskarna för att göra te, eftersom de innehåller de högsta koncentrationerna av smak och näringsämnen. Efter skörd av bladen bearbetas de genom att rulla, oxidera och torka, beroende på vilken typ av te som önskas. Resultatet är en mängd olika typer av te, inklusive grönt te , svart te , vitt te och oolong-te , alla med sin egen unika smak och arom.

Teets historia

Teet har ursprungligen sitt ursprung i Kina, där det odlades och dracks i årtusenden. Enligt legender upptäckte den kinesiske kejsaren Shennong teet redan på 2600-talet f.Kr. när han satt under ett träd och kokade vatten. Ett löv från trädet föll i vattnet och kejsaren märkte att det hade en behaglig smak och arom. Han började forska i bladet och upptäckte dess medicinska egenskaper. I Kina användes te från början som medicin, inte som en dryck för daglig konsumtion.

Te spred sig senare till andra delar av Asien och nådde Japan på 800-talet e.Kr. Det var japanska munkar som introducerade idén om att dricka te för att meditera och uppnå inre frid och lugn. I Japan användes teet även i traditionen av chanoyu, även känd som den japanska teceremonin, som fokuserar på enkelhet och estetik.

På 1500-talet fördes te till Europa av portugisiska handlare och det blev snabbt populärt bland adeln i Frankrike och England. Faktum är att i England blev te så populärt att det blev en viktig del av den dagliga kulturen, och en social konvention känd som "tetid" föddes.

Teet kommer till Danmark

Teet introducerades först till Danmark på 1700-talet, främst genom handelsförbindelser med England och Nederländerna. Det var främst adeln som drack te vid denna tid, eftersom det fortfarande var en relativt dyr lyxvara. År 1759 grundades Royal Tea Company i Köpenhamn av danska köpmän som ville importera och distribuera te i Danmark. The Tea Company blev en framgång och bidrog till att öka populariteten för te i Danmark.

I början av 1800-talet blev te vanligare för den allmänna befolkningen i Danmark. Det beror dels på fallande priser på te, men också ett växande intresse för te som en hälsosam och exotisk dryck. Te blev också mer tillgängligt för den allmänna befolkningen genom import från Indien och Ceylon, som var brittiska kolonier vid denna tid.

Den farliga och beroendeframkallande drogen

Adam Oehlenschläger, en av Danmarks mest kända poeter, var en stor beundrare av te och skrev flera dikter och texter som nämner te och dess betydelse i hans liv. Även om Oehlenschlägers dikter och texter om te var populära, fanns det fortfarande många danskar vid den här tiden som ansåg att te var en farlig och beroendeframkallande dryck.

En del av denna attityd kan ha att göra med hur te importerades och marknadsfördes i Danmark i början av 1700-talet. Vid denna tid såldes te främst via apotek, där det marknadsfördes som en medicindryck med läkande egenskaper. Detta ledde till en uppfattning om att te endast skulle drickas i begränsade mängder och endast av de som hade en specifik sjukdom som teet kunde hjälpa till att bota.

Det fanns också en uppfattning om att te var en beroendeframkallande drog som kunde leda till beroende och skadliga effekter på hälsan. Denna inställning baserades till stor del på bristande kunskap om te och dess effekter, och den utmanades successivt av ett ökande intresse och kunskap om te under 1800-talet.

Idag är te en vanlig och välkänd dryck i Danmark, och många danskar njuter av det som en del av sin dagliga rutin. Det har också erkänts för sina hälsofördelar, inklusive antioxidanter och andra näringsämnen som kan hjälpa till att skydda kroppen mot sjukdomar.