Er der garvesyre i te? Kort og godt: Nej!

Dricker du te utan garvsyra?

Den frågan stöter vi inte på så ofta på Nordic Tea.
Det korta svaret är: Ja, vi har massor av teer utan garvsyra – du kan fritt välja bland alla produkter i vårt sortiment! Eftersom inget av våra teer har garvsyra.

Hur kan det vara?

Ja, helt enkelt för att det inte finns garvsyra i te. Vi förstår dock förvirringen, eftersom en snabb sökning på Internet avslöjar en mängd erbjudanden på teer som prisas för sitt bristande garvsyrainnehåll - och när myten till och med frodas bland proffs är det inte konstigt att den frodas även bland lekmän. . I det här blogginlägget ger vi en inblick i vad garvsyra faktiskt är och vilken koppling den har (eller inte har) till te.

Vad är garvsyra?

Den kemiska formeln för garvsyra (Acidum Tannicum) är C14 H10 O9. Garvsyra finns till exempel i eklöv, och den extraherades ursprungligen ur den i syfte att garva - mjukgöra och förvandla hud till läder. Men te kan inte garva läder, hur mycket du än försöker.

Hur uppstod myten?

Det kan vara svårt att spåra hur en myt uppstår och det finns säkert flera förklaringar. Ett förslag kan vara att ordet tannin kommer från det keltiska ordet 'tanna', som betyder ek eller tall (som i Tannenbaum – julgran). Då vin lagras på ek- eller tallfat får det både sin garvsyra från detta och tanniner från druvskalen, i vilka det förekommer naturligt.

Tannin är en polyfenol som har antioxidanteffekter på celler. Det betyder att det i vin finns både tanniner (som kommer från druvskalen) och acidum tannicum (garvsyra), som kommer från ekfatet som vinet lagras i. Eftersom det finns tanniner i teet, och eftersom termerna är så nära varandra, har det förmodligen skett en sammanblandning av de två begreppen; tanniner och tanninum acidum. På så sätt har myten om garvsyra smugit sig över till att vara en del av teet.

Var kommer bitterheten i teet ifrån?

Om det inte är garvsyra som ger teet dess bittra smak, vad är det då?
Dessa är de så kallade flavonoiderna. När de kommer i kontakt med vissa proteiner i saliven kan en bitter smak uppstå i munnen, som felaktigt tillskrivs garvsyra. De flesta av flavonoiderna frigörs från tebladen under de första minuterna av blötläggning av teet, och de spelar också en kosmetisk roll. Flavonoiderna kan reagera med kalken som finns i vattnet och lägga sig som mörka ringar på insidan av koppen eller kannan.

Vad är flavonoider?

Flavonoider är en grupp kemiska ämnen under samlingsbeteckningen polyfenoler som förekommer naturligt i frukt, grönsaker, teer, viner, nötter, frön och rötter. De anses inte vara egentliga vitaminer, men flavonoider har ett antal viktiga närings- och antioxidanteffekter och egenskaper som kan bekämpa inflammation i kroppen. Slutligen har det bevisats att flavonoider kan förhindra eller fördröja utvecklingen av vissa cancerformer.

Finns det andra näringsämnen i te?

Ja. Te , vars latinska namn är Camilia Sinensis, består huvudsakligen av polyfenoler såsom: katekiner och flavonoider, alkaloider med särskild tonvikt på koffein och teofyllin, eteriska oljor, polysackarider, aminosyror (såsom L-teanin), lipider, vitaminer och mineraler .

Vad är polyfenoler?

Polyfenoler kallas ofta för tanniner. De primära polyfenolerna i te kallas katekiner. Katekiner utgör 30 till 40 procent av teets torrvikt. Katekiner och flavonoider skyddar kroppen genom att förhindra skador orsakade av fria radikaler (dvs fria ämnen som inte är bundna till molekyler och kan därigenom orsaka skada genom att bryta ner cellen). Genom att blanda sig med de fria radikalerna genomför dessa kemikalier en reningsprocess, det vi kallar antioxidation.

Så låt oss vara tydliga, det finns ingen garvsyra i te!

På Nordic Tea har vi ett stort urval av teer – givetvis helt utan garvsyra. Bland vårt breda sortiment hittar du allt från svart te , vitt te , grönt te , chai te och mycket mer. Utforska vårt spännande utbud av både välkända och speciella teer, och hitta just den variant som passar din smak. Du är också välkommen att besöka vår underbara tebutik i Hillerød - här är vi alltid redo att hjälpa dig att hitta ditt nästa favoritte.