Darjeeling te
På den här sidan hittar du vårt utbud av Darjeeling-te - prova till exempel den sublima First Flush , även känd som teets svar på champagne. Du hittar även ett stort ekologiskt utbud på denna sida - klicka på 'Ekologiskt' under filter och se vårt ekologiska sortiment.
Vad är Darjeeling-te?
Det finns otroligt många typer av te runt om i världen. Ett fäste för teodling är Asien och framför allt Indien är känt för sina teer. Det är också här som det eftertraktade Darjeeling-teet kommer ifrån. Darjeeling är en region som ligger i den indiska delstaten Västbengalen, men teet har blivit känt över hela världen.
Indien började odla te kommersiellt på 1800-talet när britterna hade problem med att köpa te från Kina. Under samma period, en kirurg vid namn Dr. Campbell för att experimentera med att plantera tefrön i sin trädgård i Darjeeling. Med detta såddes fröna till det som nu är känt som Indiens mest kända te: Darjeeling-te.
Gör Darjeeling-te
Det är en mycket komplex process att göra Darjeeling-te, då man inte använder den vanliga metoden. Först måste du göra en mycket selektiv plockning av bladen, där du tar två blad och ett skott. Det är så invecklat att 22 000 skott bara gör ett kilo te.
Bladen måste sedan torkas, rullas och siktas för att separera de finare bladen. För att få den eftertraktade smaken av Darjeeling-te, fermenteras bladen för att utveckla arom. Det sista steget i den komplicerade processen är att ytterligare torka tebladen genom att transportera dem på ett transportband genom 115-120 grader i 20-30 minuter. När bladen är klara sorteras de efter storlek och packas.