Oolong te – det ypperste inden for te

Oolong te – det ultimata inom te

Oolong te är erkänt som ett av de bästa och mest exklusiva teerna på marknaden – och det av goda skäl. Teets unika smak, arom och hälsofördelar har gjort det till en favorit bland teälskare runt om i världen. Men vad är det egentligen som gör Oolong-teet så speciellt? Hur produceras det? Och vilka hälsofördelar innehåller det?
I det här blogginlägget fördjupar vi oss i universum, ursprung, produktion och hälsofördelar med Oolong te. Läs vidare och ta reda på vad som gör det populära teet så eftertraktat.

Vad består Oolong te av?

Oolong te är en korsning mellan svart te och grönt te , vilket gör det till en unik kombination av egenskaperna hos de två teerna. Oolong-te är gjort av längre teblad än grönt te, och jäser under en längre period än svart te. Detta ger den en komplex smak och unik arom.

Ursprunget till Oolong

Oolong-teet har sina rötter i Kina, där det har odlats och producerats i mer än 400 år. Ordet "Oolong" är också kinesiskt och betyder "svart drake". Namnet syftar på teplantans långa och mörka blad, som liknar svansen på en drake. Teplantan som används för att producera Oolong-teet heter Camellia sinensis, och det är samma växt, som också används för att producera grönt, vitt och svart te.
Oolong-teet introducerades till Taiwan på 1800-talet, där det odlades på högre höjder än i Kina. Detta gav Oolong-teet från Taiwan en annan smak och arom än dess motsvarighet från Kina, vilket gjorde det eftertraktat av teälskare. Idag odlas Oolong-teet även i andra delar av världen, som Japan och Vietnam, vilket gör det till ett globalt erkänt te.
Oolong te var ursprungligen en lyxvara som endast tillverkades i begränsade mängder. Under de senaste århundradena har den dock blivit mer tillgänglig för den allmänna befolkningen. Idag finns det många olika Oolong-teer på marknaden, som alla har sin egen unika smak och arom.

Så här görs Oolong-teet

Tillverkningen av Oolong-te skiljer sig från produktionen av andra teer då det går igenom en mer komplicerad process. Oolong-teproduktionen fortsätter enligt följande:

  1. Tebladen skördas från tebuskarna, varefter de sorteras. De skördas vanligtvis för hand, och endast de mest välutvecklade bladen väljs ut för användning i Oolong-te.

  2. Bladen placeras i solen där de genomgår en "oxidationsprocess" då de utsätts för luft och torkas. Processen fortsätter tills de har fått önskad mängd oxidation, vilket hjälper till att ge tebladen deras mörka färg och unika och karamellliknande smak. Bladen roteras kontinuerligt försiktigt för att förhindra att de går sönder under torkning.

  3. Till sist sorteras tebladen efter kvalitet och form. De formas sedan till sin slutliga form, antingen genom att rullas eller formas manuellt, varefter de packas och skickas ut på marknaden.

Oolong hälsofördelar

Utöver sin unika smak och delikata arom har Oolong-teet även en rad hälsofördelar. Oolong te innehåller ett antal antioxidanter, som kan bidra till att minska risken för en rad sjukdomar, såsom hjärtsjukdomar och cancer. Oolong-teet innehåller även en rad mineraler, såsom kalium, kalcium och magnesium, som är viktiga för kroppens funktioner.

Teet innehåller även enzymet polyfenoloxidas, som hjälper till att bryta ner det
mat i magen, vilket ökar matsmältningen och därmed minskar risken för förstoppning. Dessutom är Oolong te också känt för att ha en positiv effekt på tänderna, eftersom det innehåller fluor, vilket kan hjälpa till att förebygga hål i tänderna

Köp Oolong te på Nordic Tea

Hos Nordic Tea hittar du ett stort utbud av högkvalitativt Oolong-te. Vi har Oolong-te från både Kina och Taiwan, så du kan prova de olika smakerna och aromerna och smaka skillnaden själv.


Våra Oolong-teer är handplockade och produktionen övervakas noggrant, så du är garanterad bästa kvalitet och smak. Dessutom är våra Oolong-teer också certifierade ekologiska.


Se vårt urval av Oolong-te här och njut av de unika smak- och hälsofördelarna som detta te har att erbjuda.