I tekulturen i Vietnam möts tradition och estetik i en vacker förening. Vietnam är känt för sin rika kaffekultur, men landet har också en stolt och djupt rotad tradition av te som har format nationens historia och själ genom århundradena. I det här avsnittet tittar vi på de olika aspekterna av tekulturen i Vietnam, där te spelar en central roll i det dagliga livet och kulturen. Från grönt te till lotuste och jasminte, vi kommer att fördjupa oss i de olika smakerna som utgör denna välsmakande tradition.
Tekulturen i Vietnam
År 1880 började produktionen av te i Vietnam, när franska kolonialmästare etablerade den första plantagen. På bara 50 år blev Vietnam en viktig exportör av te till Europa och Afrika. Tyvärr påverkades produktionen under Vietnamkriget, men på 1980-talet återupptogs den med förnyad entusiasm.
Idag är Vietnam den 5:e största producenten av te i världen och har både stora plantager med modern teknik och små teträdgårdar. Cirka 60 % av produktionen är svart CTC-te, 35 % är grönt te, och 5 % är specialiteter som jasminte (trà lài) eller den unika lokala sorten av blomte, lotuste (trà sen), där grönt te blandas med och smaksatt med lotusblommor. Vietnam har också ett speciellt te som heter Shan Tuyet som kommer från sällsynta lokala träd.
Vietnameserna själva har en förkärlek för grönt te, blomsterte och örtte som kronärtskocka, medan vitt te sällan dricks i landet. I Hanoi var det förr i första hand äldre och människor som ägnade sig åt ädla sysslor som poesi och blomsterkonst som drack te. Men idag är tedrickandet utbrett bland alla invånare. Många föredrar ett starkt grönt te och låter det därför brygga under längre tid och använder relativt många teblad.
Vietnam är också känt som en stor producent av kaffe . På caféer serveras alltid en kopp te (Chè eller trà) vid sidan av kaffet för att rengöra gommen. Vissa blandar till och med te i sitt kaffe. På sommaren är det deras iste (tra da) som är populärt.