En värld av te: Sri Lanka

När du hör "Ceylon" kanske du tänker på en uppfriskande kopp svart te ? Sri Lanka, tidigare känt som Ceylon, har en djupt rotad tekultur, men hur började det hela? Och hur skiljer sig te från Bangladeshs gröna sluttningar och Nepals höga toppar från resten? Följ med oss ​​på en resa genom bergen och dalarna i Sydasien.

Tekultur i Sri Lanka

Det var på Sri Lanka som det första teet producerades av den brittiske mannen vid namn James Taylor 1867 i syfte att leverera te till engelsmännen. Denna händelse markerade början på Sri Lankas resa som en av världens största teproducenter.

Sri Lanka, som ligger söder om Indien, har i decennier varit känt för sin produktion av svart te , men en liten mängd grönt och vitt te odlas också. Öststaten rankas som världens fjärde största producent av te. Även om CTC-tekniken (Cut Tear Curl) som automatiserar tebearbetning introducerades på 1990-talet, produceras fortfarande 90 % av teet med traditionella metoder. En stor del av det producerade teet, hela 95 %, exporteras utomlands och gläder teälskare över hela världen.

Trots att statistiken visar på en ökande konsumtion av te bland invånarna finns det inga särskilt framträdande tetraditioner i landet. Det är dock brukligt att servera te till gäster och vid festliga tillfällen som festivaler och liknande. Länge var kaffe mer populärt än te på ön, men idag upplever teet en allt större popularitet – liksom i många andra delar av världen.

Sri Lankas te kännetecknas av de höjder där teet odlas, snarare än specifika platser. Teodlingarna klassificeras som "lågvuxna", "medelvuxna" eller "högvuxna" beroende på deras höjd över havet. De sex mest kända produktionsplatserna på ön är Galle, Ratnapura, Kandy, Nuwara Eliya, Dimbula och Uva. Dessa områden har olika klimatförhållanden och terräng som påverkar smaken och karaktären på det te som odlas där.