En värld av te: Kina

Kinas tekultur är en skattkammare av traditioner som har utvecklats under årtusenden och som har en djupgående inverkan på både samhället och personlig andlighet. Den rika och fascinerande tekulturen har sitt ursprung i det antika Kina och har sedan dess spridit sig över hela världen som en källa till lugn, reflektion och umgänge. Ta en resa till Fjärran Östern och lär dig mer om Kinas tekultur.

Tekulturen i Kina

Teets historia i Kina sträcker sig tillbaka till omkring 2500 f.Kr.). Enligt legender upptäcktes teet av kejsar Shen Nung (2737-2697 f.Kr.). Kejsaren brukade dricka varmt vatten, men en dag när han var på resa föll tre löv från ett teträd i det kokande vattnet. En underbar doft steg upp ur krukan, och kejsaren smakade på vattnet och fann det uppfriskande. Från den dagen började han dricka te regelbundet.

Idag är Kina världens största producent av te, och för många kineser är te också ett sätt att leva, känt som "cha dao", vilket betyder teets sätt. Cirka 35 % av världens totala teproduktion kommer från Kina, medan de själva äter och dricker ⅔ av det te de producerar.

När man besöker de traditionella tehusen eller tebutikerna i Kina bryggs teet ofta med "gongfu cha"-metoden. Denna metod går ut på att brygga teet i små krukor, gärna gjorda av yixinglera, eller i chawan/gaiwan, som är små teskålar med lock. Teet avnjuts utan socker och mjölk. Tehusen försvann under en period under Mao då de ansågs vara en plats för meningslösa diskussioner och slöseri med tid. Men de har fått en renässans de senaste åren, då den nya medelklassen efterfrågar mer unika teupplevelser.

På Hongkongs cha chaan teng-kaféer kan du njuta av det berömda mjölkteet som får sin karaktäristiska mjukhet genom att hällas genom tefilter som ser ut som sidenstrumpor – därav smeknamnet: silk stocking milk tea. Dessutom dricker man ofta jasmin- och puerh-te under yum cha, det vill säga när man äter dim sum eller citronte.