I det här avsnittet av vår serie "A world of tea" riktar vi vår uppmärksamhet mot västra Asien - närmare bestämt Iran. Även om landet knappast väcker samma konnotationer för te som till exempel Kina , har Irans tehistoria fortfarande en viss koppling till Kina. Ta en resa till persiska och lär dig mer om iransk tekultur.
Tekulturen i Iran
Iran är ett land med stolta tetraditioner, och är idag världens nionde största producent av te. Iranier njuter själva av det mesta av det te som produceras lokalt, men de importerar också te från Indien och Afrika .
Kaffe var en gång den populäraste drycken i Iran, men i slutet av 1500-talet blev te mer lättillgängligt tack vare sidenvägen som leder till Kina. I Iran var speciella tehus, chaikhanehs, populära mötesplatser för män att njuta av te och godis medan kvinnorna drack te hemma.
Irans tehistoria har också en spännande twist. Kashef Al Saltaneh, Teherans första borgmästare, etablerade 1882 teplantager i Gilan, en region i nordvästra Iran vid Kaspiska havet. Han tog med sig frön från Indien och poserade som fransk arbetare på plantagerna för att få tillgång till kunskapen om teproduktion. Som tidigare ambassadör i Indien var han medveten om att britterna höll viktig information om teproduktion hemlig.
Genom att utnyttja sin diplomatiska status undvek han bagagekontroller under sin hemresa. Hans ansträngningar bidrog till utvecklingen av teproduktionen i Iran.
I Iran dricker man te på samma sätt som i Ryssland och Turkiet, med samovarmetoden. Förbryggt tekoncentrat späds med vatten enligt individuella preferenser. När man avnjuter te i Iran används små sockerklumpar som placeras mellan tänderna medan man dricker. Ibland tillsätts även saffran för att ge teet en extra smakdimension.