Försök att föreställa dig den lugnande doften av kardemumma och saffran blandat med den karakteristiska doften av svart och grönt te . Är du redo att dyka in i en värld av te som är lika rik på historia som den är på smak? I det här avsnittet av vår serie "A World of Tea" tar vi en resa till den indiska subkontinenten och de omgivande länderna.
Tekultur i Indien, Pakistan och Afghanistan
Även om indianerna själva dricker 80% av allt te de producerar i landet, och att teet är deras nationaldryck, var det faktiskt britterna som introducerade det för dem i slutet av 1800-talet. Det var The British East India Company som låg bakom etableringen av teplantagen och Indien är än i dag världens näst största producent av te. Det mesta av teet som odlas är svart te, eftersom det var först på 1990-talet som indianerna introducerades till grönt te.
Indianer har också ett unikt sätt att dricka te, nämligen i form av chai, som betyder te på indiska. Chai är en förtrollande blandning av te och kryddor som, berikad med mycket mjölk och socker, ger en mycket unik smak. Chai-te kan också avnjutas snyggt och har en helt fantastisk smak som får många danskar att tänka på Julete som har många av samma kryddor.. På tågstationerna kan man hitta chai-wallahs som i huvudsak bara säljer detta te.
Men Indien är inte det enda landet i regionen som njuter av te. I Pakistan introducerades te också under det brittiska styret på 1800-talet. Idag är både svart och grönt te populära i Pakistan och går under namnen: sabz chait och kahwah. En blandning av saffran, kanel, kardemumma, ingefära och ibland rosor läggs till det gröna teet. Den serveras med socker eller honung och avnjuts med krossad mandel eller valnötter.
I Afghanistan njuter de också av sin egen version av kahwah, som är bryggd på en samovar, och varje familj har sitt eget recept på detta underbara te.