En värld av te: England och resten av Europa

Tekulturen i England och resten av Europa är rotad i historia och tradition, och har format sociala ritualer, konst och vardagliga vanor i århundraden. I det här avsnittet av vår turné runt världens tekulturer kommer vi att fördjupa oss i de subtila skillnader och gemensamma drag som kännetecknar tekulturen i de olika europeiska länderna.

Tekulturen i England och övriga Europa

Under de senaste åren har efterfrågan på kvalitet ökat generellt, och vi har skisserat några av de länder i Europa som särskilt har anammat teet:

  • Frankrike: I Frankrike avnjuts te på eftermiddagen, särskilt i tesalonger, där det serveras med små kakor. De asiatiska gröna teerna och fruktsorterna är fransmännens favorit.

  • Irland: Irländarna är också kända för sin kärlek till te och är en stark andraplats globalt sett vad gäller konsumtion per capita. De föredrar ett starkare och kryddigare svart te som matchar deras smakpreferenser.

  • Skottland: I Skottland experimenterar man just nu med att anlägga teplantager i några av världens nordligaste områden. Deras tekultur präglas av tradition och särskilt mys, där de ofta njuter av kakan, mördegskakan, tillsammans med ett starkt svart te.

  • Portugal: Portugiserna var pionjärer för te i Europa och odlar fortfarande te på Azorerna. Portugals tekultur innehåller främst svart te, oftast serverat med citron och socker, med örterna kamomill och mynta som favoriter.

  • Tyskland: I den nordöstra delen av Tyskland spelar te en viktig roll för friserna. Deras tradition går ut på att konsumera te med en sockerbit i botten, följt av ett starkare te i mitten och vispgrädde på toppen. Ingredienserna blandas inte ihop, eftersom det är viktigt för friserna att bevara sin tradition och smakupplevelse.

  • Grekland: Grekerna har en produktion av grönt krutte, som odlas i bergen norr om Aten och i begränsad omfattning på Kreta. De sötar sitt örtte med honung och njuter av det som en lugnande dryck.

  • Skandinavien: I Skandinavien har intresset för te vuxit, vilket återspeglas i deras ökade intresse för gourmetmat och hälsa. Te dricks ofta i Skandinavien som en trevlig del av vardagen eller händelserna.

Sist men inte minst har vi England... Engelsmännen är kända för att vara några av världens största tedrickare.

Teets popularitet i England går tillbaka till 1800-talet, då Storbritannien hade kolonier på den indiska subkontinenten. Tidigare introducerades teet till överklassen av portugisiska Katarina av Braganza, som var gift med Karl II på 1660- och 1670-talen. Senare spred sig teet till hela samhället och tedanser och teparker uppstod. Efter andra världskriget minskade intresset för te i takt med att andra former av underhållning blev mer populära.

Idag är "afternoon tea" en välkänd institution, där te serveras med tårta, smörgåsar och scones efter kl. 16.00 "High tea" är å andra sidan en kvällsmåltid som serveras med ett starkt te (ofta kallat "byggarte"), som arbetarklassen kunde stärka sig efter en lång dag. Teet i England dricks med mjölk och socker. Faktum är att det engelska ordet: te, också blev en synonym för att ta en paus.

Teet spelade en avgörande historisk roll och var faktiskt orsaken till opiumkriget mellan Kina och England. På den tiden försökte England finansiera sina teinköp genom att sälja opium till Kina. Detta ledde till en konflikt som fick många konsekvenser och formade relationen mellan de två länderna.