Afrikansk tekultur är en fascinerande och mångsidig del av kontinentens rika kulturarv. Tekulturen har djupa rötter i historien och har formats av ett brett utbud av traditioner, ritualer och lokala variationer. Afrikansk tekultur går långt utöver att bara dricka en varm dryck – det är en viktig del av samhällets sociala, kulturella och ceremoniella liv.
Tekulturen i Afrika
Te har en spännande historia i Afrika, där det introducerades i slutet av 1800-talet i samband med den brittiska koloniseringen av Afrika. Idag har Afrika blivit den fjärde största teproducenten i världen och producerar i första hand svart cut-tear-curl-te, CTC-te, som är en speciell metod att bearbeta te.
Tekulturen i Afrika är rik på olika smaker och traditioner. Det är en viktig del av många afrikaners dagliga liv och festliga evenemang. Så även om vissa afrikanska länder inte själva tillverkar te i stor skala så har de en stark tradition av att dricka te. Marocko, Egypten, Tunisien och Senegal är några av dessa länder. Typiskt i dessa länder är det populärt att dricka grönt krutte, vilket är grönt te som rullas till små bollar.
Egypten har dock lite olika tekulturer, eftersom ett svart te som kallas shai dricks mycket i landet, som finns i två varianter: Kashary Shai och Saidii Shai. Kashary Shai är ett mildare svart te där tebladen är genomdränkta i varmt vatten medan Saidii Shai är ett starkt bittert svart te där tebladen kokas i varmt vatten under lång tid. Socker tillsätts i båda teerna, men speciellt i Saidii Shai, för att balansera bitterheten.
Sedan finns det länder som Etiopien, känt för sitt kaffe , där de blandar te med kaffe i en drink som kallas spreeze. Eller länder som Libyen, där de serverar tre portioner, med jordnötter tillsatta i teet i den tredje portionen.