Matcha Eco
Matcha är grönt te som kommer från Japan. Till skillnad från andra typer av te löses matcha inte i tepåsar utan vispas ner i det varma vattnet som ett pulver. Just för att tebladen pulveriseras och löses i teet behåller matchateet betydligt fler av de egenskaper som tros vara hälsofrämjande i vanligt grönt te. Tänk dock på att det är svårt att skilja effekten av grönt te från en allmän hälsosam livsstil.
Många teälskare är överens om att matcha smakar fantastiskt. Om du själv har utvecklat en smak för matcha-te, utforska utbudet här och hitta din favorit. Som alltid får du fri frakt vid köp över 530 kr.
Vad är matcha te?
Matcha-teet är gjort av skuggodlade teblad från teträdet Camelia Sinensis, som också används för att göra Gyokuro-te.
Matcha betyder helt enkelt "krossat te" eller "pulverte". Du gör vanligtvis en vanlig kopp te genom att blötlägga några blad i vatten och sedan slänga bladen. När det kommer till Matcha dricker man själva bladen då det är de som är fint pudrade.
Smaken av matcha domineras av dess aminosyror. De högsta kvaliteterna av matcha har mer intensiv sötma och djupare smak än de vanligare och grövre sorterna av te som skördats senare på året. Å andra sidan är de högsta kvaliteterna också skamlöst dyra.
Detta tyder på att det finns ett samband mellan den gröna nyansen och kvaliteten på teet. Ju mörkare grön nyans, desto högre kvalitet. Du kan därför gå på de mörkare nyanserna om du vill ha en smakupplevelse utöver det vanliga.
Hur gör man matcha?
Tillverkningen av matcha-te börjar flera veckor före skörd och kan pågå upp till 20 dagar, under vilka tebuskarna täcks för att undvika direkt solljus. Detta saktar ner tillväxten och stimulerar ökningen av klorofyllnivåerna, vilket ger bladen en mörkare nyans av grönt samt orsakar större produktion av aminosyror, särskilt teanin. Därefter handplockas endast de finaste av bladen för framställning av matchapulver. Efter skörd torkas de omedelbart och ångas noggrant, varefter matchan mals.
Om bladen rullas ut innan de torkar, vilket är brukligt vid produktion av grönt te, blir resultatet Gyokuro-te. Om bladen läggs ut platt för att torka, kommer de dock att smulas sönder något och bli kända som tencha. Denna tencha kan bilda mögel, varför den omedelbart efter torkning mals i en stenkvarn till det fina, klargröna, talkliknande pulvret som kallas matcha.
Efter skörden, om bladen rullas ut innan de torkar, vilket är vanligt vid produktion av grönt te, blir resultatet Gyokuro-te. Om bladen läggs ut platt för att torka, kommer de dock att smulas sönder något och bli kända som tencha. Denna tencha kan bilda mögel, varför den omedelbart efter torkning mals i en stenkvarn till det fina, klargröna, talkliknande pulvret som kallas matcha. Tencha är inte ångad.
Förklaring av ord här: ha är det kinesiska ordet för te och uttalas [tjära]. Matcha: Mat betyder skrapa och uttalas [mamma] på kinesiska. Tencha: Tio betyder kvarn och uttalas på kinesiska [tio] och cha betyder te.
Det kan ta upp till en timme att mala 30 gram matcha.
Smaken av Matcha
Smaken av matcha domineras av dess aminosyror. De högsta kvaliteterna av matcha har mer intensiv sötma och djupare smak än standard- eller grövre tesorter som skördats senare på året, men är ofantligt dyra.
Vi får inte kommentera och berömma naturens produkter för deras hälsosamma och/eller helande effekter, så det avstår jag såklart från. Men har du tänkt på att du vill testa Matcha-te för din hälsa, då KOM IHÅG! DET MÅSTE VARA EKOLOGISKT och det är de pulveriserade bladen som skummas upp i det varma vattnet man ska dricka.
Gör matcha-te med ett autentiskt matcha-te-set
Vi har allt inom utrustning och matchapulver för den autentiska matchaupplevelsen.
För att göra matcha-te behöver du ca. 1-2 tsk. matchapulver till 1 kopp te.
Du behöver detta:
- Bambuvisp
- Liten skål för vispning
- Kopp att dricka ur
- Eventuellt. en matchasked för att mäta teet
Matchapulvret vispas med en traditionell bambuvisp i en matchaskål med varmt vatten. Vispen ser till att du får ett te med en välskummad och mjuk smak. Vispa tills pulvret är helt blandat i vattnet. Drick direkt efteråt.
Köp ekologiskt matcha-tepulver
På Nordic Tea älskar vi matcha te. Och vi är inte de enda. Matcha används till exempel i japanska teceremonier som en del av den zenbuddhistiska etiken.
Hos Nordic Tea hittar du även kinesiska varianter av matcha. De är något billigare än de japanska, men är fortfarande välsmakande och komplexa – så du kanske vill utforska de kinesiska varianterna om matcha-te är nytt för dig.
Oavsett om du väljer japanska eller kinesiska kan du vara nöjd – det är inte utan anledning som matcha har blivit så populärt att du även hittar det i glass, kakor, choklad och liknande. Så du kan använda din matcha till många saker. Kom bara ihåg att matcha-te alltid ska vara ekologiskt.